Even voorstellen: onze nieuwe museummedewerker

Dag via deze weg wil ik mij graag aan jullie voorstellen. Mijn naam is Jozefien Blommaert en ik ben de nieuwe museummedewerker van het Protestants Museum de Geuzenhoek.

 

Ik woon al mijn hele leven in Horebeke, mijn familie langs vaderskant zijn ‘echte’ Horebeekse geuzen.

Ik heb geschiedenis gestudeerd in Kortrijk en Leuven.

Mijn voornaamste interesse (en passie) ligt bij kerk- en cultuurgeschiedenis.

De voorbije jaren was ik in dienst bij het Rijksarchief.

Ik ben lid van lid van de Evangelische kerk in Oudenaarde.

Ik hou erg van muziek: ik zing en speel fagot.

 

Sinds 1 oktober werk ik in het Protestants Museum ‘De Geuzenhoek’.  Een prachtig museum, op een prachtige plek, met een prachtig verhaal, dat ook een beetje mijn verhaal is.

 

Momenteel werk ik me in: er zijn heel wat praktische en organisatorische zaken die aandacht nodig hebben. Geleidelijk aan willen we ons ook meer richten op de buitenwereld. Hier is het vooral een kwestie van zichtbaar te zijn en gevonden te kunnen worden. Door contacten te leggen, contacten te onderhouden, en aanwezig te zijn. Daarnaast willen we ook werken aan de uitstraling van het museum, het aanbod verbreden en goed zorg dragen voor de collectie van het museum.

 

De link met de geloofsgemeenschap is erg belangrijk voor het museum: de kerk, haar geschiedenis en haar getuigenis zijn de bestaansredenen van dit project. Het is het verhaal van de Geuzenhoek dat we in het museum willen vertellen, en we willen dat samen brengen met de geuzen van de Geuzenhoek.

 

Het museum heeft voor iedereen wel iets te bieden: een rustig kijk-bezoek, of een geanimeerde rondleiding, een goed gesprek, een ontmoeting, een aanzet tot begrip, stof tot nadenken. Dit is waar ik me de komende tijd voor wil inzetten, zo de Heer wil. Het zal een zoektocht zijn, zowel voor mij als voor de vrijwilligers van het museum en voor de gemeenschap.

 

Ik hoop dat in de komende jaren veel (be)zoekers de weg naar de Geuzenhoek zullen weten te vinden.

 

Jozefien Blommaert

arrow